Shelterne på Kongelundsfortet
Blushøjspejderne (Mikkel Skov Gruppe og Dragør Trop) opførte i 1999-2003 to sheltere på Kongelundsfortet.
Shelterne er opført i 90 graders vinkel til hinanden, med et hævet bålsted i midten.
Afhængig af alder/størrelse, kan man overnatte 15-25 personer.
Shelterne er ejet af Blushøjspejderne i Dragør, og da vi derfor har selvstændig råderet over dem, administrerer vi også eget udlån. Det gøres via kontaktoplysningerne i øverste højre hjørne. Det noteres i vores shelter-kalender om shelterne er i brug, så du kan altid se om en dato skulle være optaget i forvejen.
Har du i forvejen booket shelteren igennem et arrangement hos "Kongelundsfortets OutdoorCenter" eller med Dragør Ungdomsskole, vil de viderebooke hos os. Se evt. https://kongelundsfortet.dk
Bemærk: Aftalen med Dragør Kommune tillader desværre kun udlån til børn og unge fra Dragør, samt vores spejder-samarbejdsgrupper. Alle andre henvises til https://kongelundsfortet.dk - eller til at bruge shelterne på Vestamager:
Viben: https://udinaturen.dk/shelter/2373
Ålen: https://udinaturen.dk/shelter/5099 (knap så stor)
Bekkasinen: https://udinaturen.dk/shelter/6860
Sneppen: https://udinaturen.dk/shelter/5101
Fortet er offentligt tilgængeligt i dagtimerne (ca. kl. 08.00-20.00).
Fortet består af flere forskellige faciliteter, hvoraf shelterne kun udgør en mindre del.
Ved indgangen til fortet er der en toiletbygning med to toiletter. Disse er åben i døgndrift. Der findes også en udendørs vandhane for enden af portnerhuset. Vandet i denne hane lukkes i de kolde måneder. Om sommeren er den som regel åben.
Dragør Ungdomsskole ejer en bålpavillon, der kan huse ca. 30 mennesker omkring et bål (hvis man sidder tæt).
Kongelundsfortet som helhed kan udlånes til visse arrangementer. Læs mere på https://kongelundsfortet.dk
Se også: https://www.facebook.com/kongelundsfortet/
Aktiviteter:
Kongelunden starter lige på den anden side af Kalvebodvej.
I 2012 kom Kongelunden med i det danmarksomspændende findveji.dk projekt - og AMager OrienteringsKlub har lagt kort og andet materiale til rådighed på deres hjemmeside: http://amagerok.dk/find-vej-i
Rundt om fortet ligger strandengene, hvor der er masser af fantastisk natur.
For kajakroere og lignende småsejlere, er der en landgangsbro lige nede ved den store parkeringsplads på sydsvestpynten. Vores Svendborgjoller stikker desværre for dybt til at kunne gå ind her - der er ned til en halv meters dybde. Foruden dybden, så iagtag venligst fuglereservatet. Se mere på https://pasjon.eniro.se/#map=14.85/55.56002/12.57159
Og som nævnt står DGI bag "Kongelundens Outdoor Center", der kører et væld af aktiviteter på og omkring fortet - se mere på https://kongelundsfortet.dk/
Kongelundsfortets historie i korte træk:
Nedenstående er tyvstjålet fra TeamFreelance.dk, der var en team-building virksomhed, der i årene 2000-2007 holdt til på fortet. Informationerne er udbygget med oplysninger efter 1998.
Nedenstående oplysninger og billeder er alle hentet fra bøgerne:
"Befæstningsanlæg i Dragør Kommune" af Erik Housted, 1980, ISBN 87-981068-0-5
"Kystartilleriforeningen gennem 75 år" udgivet af Kystartilleriforeningen, 1984, ISBN 87-981623-0-6.
1902: Forsvarskommissionen af 1902 når til nogenlunde enighed om en udbygning af søbefæstningen for at hindre "at København ved trussel om bombardement fra søen skal kunne tvinges til underkastelse". Kommissionen forslog flg. værker anlagt:
- Nyt stort fort på Saltholm Flak til støtte for Middelgrunds Fort.
- Nyt større kystbatteri ved Dragør.
- Batterier på Saltholmen og ved Kongelunden.
- Mindre værk ved Raagaard.
- Forberedelse af en feltbefæstet stilling tværs over Amager syd for Tømmerup.
1909: Anlægget af Kongelunds Batteri vedtages ved Forsvarsloven af 1909.
1914-16: Arbejdet påbegyndes ved 1. Verdenskrigs udbrud og forceres til fuldførelse.
Arbejdet udføres af firmaet Schiødt & Rasmussen og foregik ved at man lagde en bro ind fra kysten, så et større skib kunne gå ind med materialer, som blev transporteret i tipvogne.
Primære armering var 4 stk. 28,5cm stålhaubitser (skyder i krum bane).
1916: Batteriet kan hejse kommando i januar.
1932: Kystbefæstningen overgår til Marinen (Søværnet) og omdøbes til Kystdefensionen.
1934: Det besluttes at omarmere og ombygge Kongelunds Batteri.
1938: De nødvendige midler (kr. 250.000,-) skaffes endelig til veje og fortet ombygges og ny hovedarmering bliver 4 stk. 15cm panserkanoner (skyder i flad linie og kan derfor bruges til direkte skydning) fra det i 1934 ophuggede kystforsvarsskib Herluf Trolle. Omaffuteret i kystskytsaffutager fik de en skudvidde på 16.500m. med 3 skud/min.
Der opføres 2 nye fløjbriske (platform til kanon), så afstanden mellem kanonerne bliver større.
I fortkernen indbygges der ildledercentral, kommandocentral samt 2 beredskabs- og ammunitionsrum.
Ovenpå sprængtraversen opføres der en ildleder- og afstandsmålerstation dækket med en 22mm stålplade
Fortet udbygges med bl.a. ekstra mandskabsbarak, sanitetsbygning m. kedelrum, baderum m.v. og kasernebygningen blev moderniseret med bl.a. centralvarme.
Ombygningen udførtes af Monberg & Thorsen.
1939: Batterietet tages atter i brug den 29/9 og omdøbes til Kongelunds Fort.
1943: Fortet besættes af tyskerne den 29/8. Inden da var bl.a. de 4 panserkanoner fjernet og flytter op på Gniben på Sjællands Odde.
1945: Danmark befries 5/5 og fortet går atter under dansk kommando og armeres med 4 stk. 150mm kanoner samt 12 stk. 40mm Anti-Luftskyts-Kanoner i dobbeltaffutager. Sidstnævnte modtaget som våbenhjælp fra USA.
1957: Fortet nedlægges grundet besparelser.
1959: Fortet hejser igen kommando den 28/7. Denne gang atter henført til Hæren.
Fortet laves om til radarstation for Nike raketterne.
Fortet huser nu Sjællandske Luftværnsregiments 10. Luftværnsafdelings 2. Batteri, der var formeret som raketenhed tidligere samme år.
Fortets armering nedtages og der gennemføres en række konstruktionsændringer, bl.a. bygges der 2 ramper oven på fortkernen så denne dækkes, og der bygges et tårn på den østlige briske. Ramper og tårn bruges til radarer for Nike batterierne.
1959-61: Der opføres et nyt stort belægningsområde nordøst for fortet på den anden side af Kalvebodvej, til indkvertering for personellet der arbejdede på afskydningsområdet for Nike batterierne nordvest for fortet.
(Senere benævnt som Flyvestation Kongelunden og nu asylcenter for Dansk Røde Kors).
1962: Den 2/7 overføres alle raketenheder til Flyvevåbnet og fortet skifter nu værn for 3. og sidste gang.
2. Batteri omdøbes til Flyverdetachement 532 (senere benævnt som Eskadrille 532).
1977: Landets 4 Nike-raketeskadriller nedlægges, herunder Eskadrille 532 på fortet.
1982: Kongelunds Fort nedlægger kommando og lukkes.
1996: Fortet overdrages til Dragør Kommune, der foretager en større oprydning så fortet kan anvendes af offentligheden.
Fortet fredes.
Dragør Kommune opfordrer foreninger i Dragør til at komme med forslag til fremtidig brug af fortet. Mikkel Skov Gruppe og Dragør Trop forhandler om opførelse af sheltere.
1999: Tilladelse til et vinkelshelter med bålsted og gangbro over voldgraven gives, og Opførelsen begynder. Lærkestammer fra Kongelunden danner fundament for shelterne i det syd-østlige hjørne.
Byggeriet standses efter kun 2 arbejdsdage efter indsigelse fra fredningsmyndighederne, der mener at fredningsbestemmelserne er overtrådt ved opførelse i "krydslinjer".
2001: Fredningsmyndighederne giver dispentation til opførelse af shelterne i det nord-vestlige hjørne, hvor der tidligere har ligget en træbarak. Dispentationen går på "genopførelse" af denne barak. Shelterne flyttes og færdigbygges på den nuværende position i 2003. Samtidig opgives tanken om en gangbro indtil videre.
2012: Faciliteterne udvides på fortet, med en toiletbygning ved indgangen. Samtidig kommer Kongelunden med i findveji.dk projektet, hvor AMager OrienteringsKlub stiller kortmateriel til rådighed over kongelunden.
2013: Ungdomsskolen får opført en bålhytte med plads til ca. 30 personer.
2017: Kongelundsfortet bliver aktivitetsplads i samarbejde mellem DGI og Dragør Kommune i et større projekt om aktivt friluftsliv. Der ansættes to faste natur/projektvejledere med tilknytning til fortet. Se evt. https://kongelundsfortet.dk